Lezingen 2025
Word gedragstherapeut van je eigen hond –
5 verdiepende lezingen voor kennis en inzicht in hondengedrag
Wil je beter begrijpen wat er zich afspeelt in het hoofd van je hond, hoe je jullie relatie kan verdiepen en hoe je zijn gedrag kunt verbeteren?
In deze vijf lezingen ontdek je alles over de communicatie van honden, hun leerprocessen, de invloeden van levensfases en emoties, en hoe gedragsproblemen ontstaan en aangepakt kunnen worden. Deze lezingen bieden je de kennis en tips om een diepere band met je hond op te bouwen en emotioneel gedrag succesvol te herkennen en hiermee om te gaan.
Waar en wanneer?
Donderdag 30/1, 6/2, 20/2, 6/3 en 27/3, telkens van 19u30 tot 22u in lokaal ’t Patronaat in GC De Corren, Van Frachenlaan 24, 1820 Steenokkerzeel.
De prijs is 195eur voor de reeks (of 45eur per lezing als je verhinderd zou zijn op een bepaalde datum). Inschrijven kan via aurelie@gedragscentrumvoorhonden.be.
Wat onze lezingen van 2025 inhouden
30/01 Weet je hoe ik leer?
Lezing 1: ‘Baasje, snap je me?’ – De taal van de hond begrijpen
In deze lezing duiken we diep in de wonderlijke wereld van de hondentaal. Honden communiceren niet alleen met geluiden, maar vooral via hun lichaamshoudingen, gezichtsuitdrukkingen en de manier waarop ze zich in de ruimte bewegen. Veel hondenbezitters begrijpen vaak niet goed wat hun hond probeert te zeggen, waardoor miscommunicatie kan ontstaan.
‘Baasje, snap je me?’ biedt een uitgebreide uitleg over de verschillende signalen die je hond uitzendt. Van subtiele veranderingen in lichaamshouding tot het gebruik van ruimte en de manier waarop je hond zich gedraagt in verschillende situaties, we leren je hoe je deze signalen kunt herkennen en interpreteren.
Waarom is dit zo belangrijk? Omdat honden, zoals mensen, een breed scala aan emoties ervaren die niet altijd via blaffen of grommen tot uiting komen. Door de lichaamstaal van je hond goed te lezen, kun je beter inspelen op zijn behoeften, hem beter begeleiden en gedragsproblemen sneller herkennen.
In de lezing behandelen we onder andere:
- Hoe houdingen, beweging en ruimtegebruik de gemoedstoestand van een hond weerspiegelen.
- Welke signalen wijzen op stress, angst, of juist ontspanning?
- Hoe kun je een beter contact en begrip opbouwen door aandacht te geven aan de signalen van je hond?
- Praktische tips om de communicatie met je hond te verbeteren in je dagelijkse interacties.
Deze lezing is ideaal voor hondeneigenaren die hun band met hun hond willen versterken en voor professionals die hun kennis van hondengedrag willen uitbreiden. Het biedt inzichten die je direct kunt toepassen in je dagelijkse omgang met je hond.
06/02 Baasje, snap je me?
Item #3
30/01 - Baasje, snap je me?
Lezing 1: ‘Baasje, snap je me?’ – De taal van de hond begrijpen
Deze lezing biedt een uitgebreide uitleg over de verschillende signalen die je hond uitzendt. Van subtiele veranderingen in lichaamshouding tot het gebruik van ruimte en de manier waarop je hond zich gedraagt in verschillende situaties, we leren je hoe je deze signalen kunt herkennen en interpreteren.
Waarom is dit zo belangrijk? Omdat honden, net zoals mensen, een breed scala aan emoties ervaren die niet alleen maar via blaffen of grommen tot uiting komen. Door de lichaamstaal van je hond goed te lezen, kun je beter inspelen op zijn behoeften, hem beter begeleiden en emotionele uitdagingen sneller herkennen.
In deze lezing behandelen we o.a.:
- Welke lichaamstaal de gemoedstoestand van een hond weerspiegelt.
- Welke signalen wijzen op stress, angst, of juist ontspanning?
- Hoe kun je agressie snel herkennen en escalatie voorkomen?
- Hoe kun je een beter contact en begrip opbouwen door aandacht te geven aan de signalen van je hond?
- Praktische tips om de communicatie met je hond te verbeteren in je dagelijkse interacties.
Deze lezing is ideaal voor iedereen die de band met z’n hond wil versterken. Het biedt inzichten die je direct kunt toepassen in de dagelijkse omgang met je hond.
06/02 - Weet je hoe ik leer?
Lezing 2: ‘Weet jij hoe ik leer?’ – Het leerproces van de hond begrijpen
In deze lezing gaan we dieper in op het leerproces van honden. Elke hond is voortdurend bezig met leren, zowel bewust als onbewust, en het is essentieel voor elke hondeneigenaar om te begrijpen hoe honden zich aanpassen aan nieuwe prikkels en omstandigheden.
Waarom blijft je hond bang voor bepaalde dingen? Hoe versterk je gewenst gedrag? En wat zijn de valkuilen van het werken met correcties? Deze vragen worden beantwoord tijdens deze sessie, waarbij we de psychologische mechanismen van leren onderzoeken die invloed hebben op het gedrag van je hond.
Het leerproces van een hond is geen oppervlakkig proces, en het begrijpen van de nuances helpt je om een betere relatie op te bouwen.
In deze lezing krijg je de mogelijkheid om de geleerde theorie in praktijk te brengen. We oefenen samen met andere cursisten en testen technieken uit die je thuis meteen kunt toepassen op je eigen hond. Je leert niet alleen de theorie, maar ook hoe je deze kennis op een constructieve manier in de praktijk brengt.
Wat je leert:
- Hoe honden leren, zowel bewust als onbewust
- Hoe je gedrag kunt sturen door het leerproces te begrijpen
- Praktische technieken en oefeningen die je kunt toepassen met je eigen hond
20/02 - (F)oei, ik groei
Lezing 3: ‘(F)oei, ik groei’ – Gedragsveranderingen in elke levensfase van je hond
Elke hond doorloopt verschillende fasen in zijn leven, van pup tot senior. Deze fasen hebben een aanzienlijke invloed op hun gedrag. In de lezing ‘(F)oei, ik groei’ duiken we diep in de gedragsveranderingen die optreden van de eerste dagen als pup, door de turbulente adolescentie, naar de volwassenheid tot uiteindelijk de seniorfase.
Hoe ga je om met de gedragingen die bij elke fase horen? Wat zijn de uitdagingen in de verschillende stadia van hun leven? In deze lezing krijg je inzichten in hoe je het gedrag van je hond kunt begrijpen en positief kunt sturen, zodat je hond zich ontwikkelt tot een stabiele, gelukkige volwassene.
Door te begrijpen hoe honden zich in hun verschillende levensfases ontwikkelen, kun je als (toekomstige) eigenaar beter inspelen op hun behoeften en gedragingen. Deze lezing biedt handige tips om je hond succesvol door elke levensfase te begeleiden, zodat je een stevige band opbouwt en samen door het leven groeit.
Wat je leert:
- Hoe je de typische gedragingen van een pup, jonge hond, adolescent, volwassen hond en senior herkent.
- De invloed van elke levensfase op het gedrag en welzijn van je hond.
- Praktische tips voor het begeleiden van je hond door de verschillende fasen van zijn leven.
06/03 - Zie jij wat ik voel?
Lezing 4: Zie jij wat ik voel? – Het herkennen van emoties bij honden
Honden ervaren een breed scala aan emoties, van vreugde en liefde tot angst en eenzaamheid. Deze emoties beïnvloeden hun gedrag en kunnen zowel voor de hond als voor hun gezin een uitdaging vormen. In deze lezing duiken we diep in de emoties die honden kunnen voelen en hoe je deze kunt herkennen.
We behandelen onder andere het verschil tussen acute en chronische stress, de impact van angst, prooidrift en eenzaamheid op het gedrag van je hond, en hoe je de signalen kunt herkennen. Dit helpt je niet alleen om het welzijn van je hond beter te begrijpen, maar ook om te achterhalen of er onderliggende problemen spelen die het gedrag beïnvloeden.
Daarnaast leer je hoe je op een juiste manier kunt omgaan met verschillende emoties bij je hond, zodat je effectiever kunt reageren in stressvolle situaties en je hond de ondersteuning biedt die hij nodig heeft.
Wat je leert:
- Leer de verschillende emoties van honden te identificeren, zoals angst, frustratie, verlangen en nieuwsgierigheid.
- Acute versus chronische stress: begrijp het verschil en hoe beide de gedragspatronen van je hond beïnvloeden.
- Ontdek hoe je op een juiste manier kunt reageren op de verschillende emotionele toestanden van je hond.
- Leer hoe je (onderliggende) emotionele problemen kunt herkennen en achterhalen, zodat je effectieve stappen kunt ondernemen.
27/03 - Als het even misloopt
Lezing 5: Wat als het misloopt? – De intergratieve aanpak
In deze lezing duiken we in de complexe wereld van gedragsproblemen bij honden en wat er daadwerkelijk in het lichaam van je hond gebeurt wanneer emotioneel gedrag zoals angst of agressie optreedt. Dit is vaak een signaal van onderliggende lichamelijke of emotionele factoren. Dit maakt gedragsproblemen complex en vraagt om een integrale benadering.
Je ontdekt welke factoren een rol spelen in het ontstaan van emotioneel gedrag en hoe ze zich verder ontwikkelen. Er wordt besproken waarom dit gedrag niet zomaar een quick fix heeft en waarom een integrale aanpak essentieel is voor een duurzame oplossing. Je leert hoe je de natuurlijke behoeften van je hond kan invullen, waarmee de basis is gelegd voor gedragsverandering. Vervolgens leer je hoe je alvast kan voorkomen dat je hond zich nog emotioneler zal gedragen en we bespreken de verdere behandelingsopties.
Door in deze lezing meer inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismes van emotioneel gedrag, kun je beter begrijpen hoe je je hond kunt ondersteunen in zijn herstel en groei.
Wat je leert:
- Welke factoren bijdragen aan het ontstaan en de ontwikkeling van emotioneel gedrag.
- De rol van fysiotherapie, osteopathie, voeding, medicatie en training in gedragstherapie.
- Hoe deze benaderingen samen een integrale therapie vormen.
- Praktische tips voor het opstellen van een effectief behandelplan voor gedragsproblemen.